Stap 1: ICC-profiel installeren

Om een idee te hebben hoe jouw drukwerk er gaat uitzien, is het belangrijk dat de kleuren op je beeldscherm correct staan ingesteld. Dit kan je doen d.m.v. kleurprofielen (ICC-profielen). Ze zijn gemakkelijk te installeren; gewoon in de juiste map op je computer plaatsen. Bij Antilope werken we standaard met het kleurprofiel ISO Coated v2 300%. Je kan die hieronder downloaden.

RGB-CMYK-2

Waar kan ik het ICC-profiel installeren op mijn computer?
Mac: Macintosh HD – Bibliotheek – Appilication Support – Adobe – Color – Profiles – Recommended
Windows: c: – Program Files – Common Files – Adobe – Color – Profiles – Recommended

Download ICC-profiel

Stap 2: Color Settings in Indesign

Activeer dit kleurprofiel ook in InDesign.

Als je dit in Adobe Bridge instelt, staat het juist in alle Adobe-pakketten.

 

colorsettings  

Ga naar Edit – Colour Settings
Bij ‘Working Spaces’ kan je het kleurprofiel installeren.

CMYK – Coated FOGRA39 (ISO 12647-2-2004)

Stap 3: juiste kleurweergave op het scherm

Nu moet je nog de juiste kleur- en overprintweergave op het scherm instellen.

Dit kan je gemakkelijk doen bij View – Proof Setup – Working CMYK – Coated FOGRA39 (ISO 12647-2-2004).

Zorg steeds dat je Overprint Preview aanstaat. View – Overprint Preview. Dit doe je best om verrassingen te vermijden. Soms zie je bepaalde instellingen over het hoofd, waardoor je een ander resultaat krijgt in je drukwerk dan op je scherm.

De enige manier om te controleren of alle overprintinstellingen juist gebruikt zijn, is overprint preview aanzetten in InDesign. Als je je opmaak achteraf controleert in Acrobat, zet dan daar ook ‘overprint preview’ aan.

Zo zie je steeds het juiste eindresultaat.

Stap 4: Exporteren naar pdf

Als je document goed voor druk is, moet er een pdf van gemaakt worden. Je hebt hiervoor een heleboel instellingen. Maar maak het je gemakkelijk en laad onze joboptions. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat je pdf correct geëxporteerd  is.

Hoe installeer ik deze joboptions op mijn computer?
InDesign: File  – Adobe PDF Presets – Define – Load: ANTILOPE-Fogra39.joboptions – Done

Op deze manier worden de flattener-settings automatisch mee geïnstalleerd

Exporteer vervolgens de pdf vanuit InDesign:

File – Export
Adobe PDF Preset:  klik hier op ‘ANTILOPE-Fogra39’
Klik vervolgens op ‘Export’

Download Joboptions

Stap 5: Kijk je pdf na

Controleer je bestand alvorens het aan te leveren, dat voorkomt extra kosten en vertraging. Open je bestand met Adobe Acrobat. Als je geen pro-versie hebt, kan je de reader gratis downloaden: http://www.adobe.com/products/reader.html

Let wel, zet altijd je overprintpreview aan. Want soms gebeuren er bizarre dingen met je ontwerp. Er verdwijnen witte teksten, plots komen er andere kleuren door je afbeelding door, … Dat terwijl dit helemaal niet of net wel zichtbaar was op je ontwerp. Zulke problemen komen meestal voor door het foutieve gebruik van overprint-instellingen in de oorspronkelijke opmaak. Je kan dit steeds controleren door je overprint preview aan te zetten, zowel in InDesign als in Acrobat.

color-space-rgb-cmyk

Tips & Tricks

Aanleveren per pagina, niet in spread

Bij het aanleveren van een brochure maak je één PDF met alle pagina’s in de volgorde zoals je bladert en niet in spreads (twee pagina’s naast elkaar). Je start dus met de cover, vervolgens plaats je alle pagina’s achter elkaar en je eindigt met de backcover.

Transparantie

Transparantie is niet enkel het transparant maken van bepaalde items of objecten in je opmaak. Kleurverlopen (Een geleidelijke, traploze overgang van zwart naar wit, van de ene kleur naar de andere of van kleur naar geen kleur) en de meeste effecten zoals schaduwen, bevatten transparantie. Om ervoor te zorgen dat deze transparante elementen in je drukwerk worden weergegeven zoals je ze op je scherm ziet, gebruik je dus best onze vooringestelde transparantie-presets. De afvlakking zal automatisch goed uitgevoerd worden. Deze preset wordt automatisch mee geïnstalleerd bij het installeren van de joboptions (zoals hierboven vermeld).

Pixels vs. vectoren

De verwerking van tekst en beeld tekst en beeld is afhankelijk van welk softwarepakket je gebruikt. Photoshop behandelt tekst en beeld in de meeste gevallen als pixels, daardoor zal tekst in drukwerk er minder scherp uitzien. Pixels worden namelijk gerasterd voor drukwerk. Indesign en Illustrator behandelen teksten en tekeningen als vectoren. Teksten blijven dus altijd haarscherp. Vectortekst kan zonder kwaliteitsverlies worden vergroot.

Maximale inktbezetting van 280%

De inktbezetting geeft de hoeveelheid inkt weer welke op een stuk in het drukwerk gedrukt wordt. Bij vierkleurendrukwerk bereken je deze door de percentages in Cyaan (C), Magenta (M), Geel (Y) en Zwart (K) bij elkaar op te tellen. Als je som boven 280% uitkomt, bestaat het risico dat je drukwerk vlekken afgeeft of aan elkaar gaat plakken. Om dit te voorkomen moet de inktbezetting verlaagd worden naar max. 280%.

Kapvorm

Bevat je ontwerp bieglijnen, perfolijnen of een speciale kapvorm? Zet dan deze lijnen steeds in een extra steunkleur. Benoem deze kleur als bijvoorbeeld ‘bieglijn’. Vergeet niet je overprint stroke aan te zetten bij ‘attributes‘.

Zwart

Als je in je opmaakpakket enkel gebruik maakt van 100% Black (C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%), dan zal onze drukpers op die plaatsen ook enkel 100% zwart drukken. Omdat papier de inkt altijd een beetje opslorpt, wordt dat zwart bovendien eerder donkergrijs. 100% Black gebruik je best voor leesteksten.
Maar voor mooie donkerzwarte vlakken gebruik je beter volgende combinaties om een dieper, zwaarder zwart te bekomen:
Cool Black: C=60%, M=0%, Y=0%, K=100%.
Warm Black: C=0%, M=60%, Y=30%, K=100%
Rich Black: C=30%, M=20%, Y=20%, K=100%

Je kan experimenteren met de samenstelling van je zwart, maar vermijd te hoge waarden van de C, M en Y- inkten. Zoals eerder vermeld, mag de som van de CMYK-waarden nooit boven 280% uitkomen.

Opgepast met Registration Black Color
Dit is een zwart waarbij elke kleur uit 100% bestaat, deze wordt gebruikt voor registratietekens zoals snijlijnen en paskruisen, zodat die op elke plaat (CMYK) voorkomen. Gebruik ze dus NIET in je opmaak.

PDF-bestanden worden, vooraleer ze aan de drukkerij overgemaakt worden, gecontroleerd op volledigheid en correctheid.
Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de FEBELGRA standaarden (technische specificaties opgenomen in prepress software).

http://www.gwg.org/application-settings/